Varför välja en ektrappa?

Ek är ett av de vanligaste träslagen när det kommer till material för trappor och det finns massor med positiva egenskaper med träslaget ek som gör det så positivt. Bland annat passar det de flesta stilar och kan bidra till både ljus och värme och dessutom är det ett av de mest hållbara träslagen. 

Både röd och vit ek kan bidra till att hem får en fräsch känsla med sina ljusa toner. Ek är unikt på det sättet, att det skapar en luftig och lätt estetisk och samtidigt rustik känsla. Det är inte konstigt att många väljer ek som trappträslag eftersom det finns så många fördelar. 

Nedan tittar vi närmre på just ektrappan och dess tålighet, hållbarhet och prisklass.

Hur hållbara är ektrappor?

Det finns massor av orsaker till att vi vill välja hållbart när det kommer till vår bostad, både när det gäller miljöpåverkan och ekonomi. Att ektrappor blivit så populära beror inte bara på det karaktäristiska utseendet, utan också på att det är en investering för framtiden. Vit ek är nämligen en av de mest hållbara trädsorterna som också odlas på flertalet platser runt jorden. Tänk därför på att välja ekträ från en lokal aktör. Vi på Persson & Skogs levererar ektrappor i hela Sverige.  

Ek är dessutom en kolsänka. Det innebär att materialet binder koldioxid från atmosfären, vilket minskar utsläppen. Både trädet och virket som det producerar absorberar koldioxid och ger ett lägre koldioxidavtryck än många andra träslag. 

Ektrappor – tåliga och slitstarka

När du ska välja träslag för din trappa är ek ett av de mest tåliga och slitstarka alternativen. Ekträdet har alltid hyllats just för sin slitstyrka och är naturligt robust och tåligt för de mest ogynnsamma förhållanden. Träslagets egenskaper följer självklart med när de blir till ekplankor i din trappa. 

Det är inte en slump att ek var träet man använde för att bygga hus och skepp i Europa under århundraden. Så du som väljer en ektrappa kan vara säker på att du får ett träslag att lita på och som kommer att stå stadigt och slitstarkt under många, många år. 

Vad kostar en ektrappa?

Prislappen för en ektrappa beror på flera olika variabler. Bland annat på vilken typ av trappa du väljer. Här på Persson & Skogs tillverkar vi inomhustrappor i flera modeller i olika prisklasser. Vi har som mål att erbjuda våra kunder de finaste och mest kvalitativa trapporna och samtidigt hålla oss till låga priser. 

I regel kan man säga att en trappa i ek är något dyrare, men också ett mer långsiktig och mer hållbart alternativ än en trappa i furu till exempel. Under de senaste åren har priserna på ek stigit på grund av att efterfrågan är högre än tillgången. 

 

Ett populärt alternativ är att kombinera ek och furu i en trappa och att steg och handledare är i ek och resten i furu. 

 

Kontakta oss på Persson & Skogs så tittar vi på just dina önskemål för att sedan kunna presentera ett kostnadsförslag.

 

Få en gratis offert på ektrappa