Trappor i furu

Furu är ett av de allra vanligaste och prisvänliga träslagen som används till trappor. Träslaget är mjukt vilket gör att furutrappan passar extra bra inomhus, där slitaget är minimalt från barfotade eller inneskobeklädda fötter. 

Den karaktäristiska färgen är ljus och mörknar en aning i de fall de utsätts för ljus under en längre tid. En furutrappa är därför ett utmärkt val för dig som vill ha en fräsch och ljus trappa som gör sig väldigt snygg i en modern inredningsstil. 

Nu tar vi och kikar närmre på just furutrappan, furu som träslag och dess tålighet, hållbarhet och prisklass.

Furu ett populärt träslag vid bygge av trappor

Träslaget furu är ett av de mest användbara träslagen och används inom möbler, inredning, papper, båtvirke, bränsle till eldning osv. Huvudsakligen används fury som byggmaterial på grund av sina hållbara och slitstarka egenskaper och det är inte för intet furu brukar nämnas som ett förädlat virke. 

Som material är furu hållfast och enkelt att forma, vilket gör det till ett populärt träslag vid tillverkning av möbler – inte minst trappor. En stor fördel är att det helt enkelt inte faller isär i flisor som vissa andra träslag har en tendens att göra. 

Furutrappan – en trend som är på väg tillbaka

Tittar du på inredningsbloggar eller i heminredningsmagasin så är det tydligt att ljusa träslag är populära när det gäller möbler och trappor. Furu hade en kraftig uppgång i popularitet på 70-talet, en trend som är på väg tillbaka när vi nu ser ett nytt intresse för svenskt barrträ.

Till stor del beror det på träslagets ljusa karaktärsdrag som bidrar till både en varm och fräsch känsla i hemmet. Dessutom är furutrappan billigare än många av sina konkurrenter, till exempel ek-trappan, vilket gör att många väljer furu i första hand. 

Furutrappan är dessutom enkel att måla. Behåll den i sin naturliga färg eller måla den så att den går hand i hand med resten av inredningen.

Hur hållbara är furutrappor?

När vi bygger om och bygger nytt är det viktigt att vi tittar på hållbarheten genom hela processen. Du som ska skaffa en ny trappa till hemmet vill såklart att materialet ska vara hållbart både när det kommer till livslängd och miljöpåverkan. 

Furu är ett hållbart material och fungerar som en kolsänka. Det innebär att träslaget suger åt sig koldioxid under sin snabba tillväxt och sedan lagras koldioxiden långvarigt inom materialet. Eftersom tallen är en av de vanligaste trädsorterna både i Europa och USA så har furumaterialet ett lägre koldioxidavtryck än importerade träslag som måste transporteras långväga.  Vi på Persson & Skogs tillverkar furutrappor av svensk tall.

Vad kostar en furutrappa?

Hur mycket en furutrappa kostar beror på en rad olika faktorer och vilken typ av trappa du väljer, men i regel är furu ett av de mest prisvänliga alternativen. Vi på Persson & Skogs jobbar för att hålla priset nere för våra kunder, samtidigt som vi bibehåller högsta kvalitet och utseende på våra trappor.

Går du och funderar på vilket träslag som är bäst för dig och din trappa? Hör av dig till Persson & Skogs så tar vi fram ett kostnadsförslag.

Få en gratis offert på furutrappa